Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР не дава справка за колите в София, защото ще му се сринат сървърите

02 юли 2018, 14:15 часа • 7273 прочитания

"За изготвяне на автоматизирани справки по посочените от заявителя критерии към настоящия момент няма разработено програмно осигуряване, като дори да бъде разработен и изпълнен такъв специализиран софтуеър, това би довело до допълнително натоварване на сървърите, съхраняващи съответната информация и евентуални проблеми при работата на службите по регистрация на моторни превозни средства". Зад тази сложна обосновка се крие отговор на МВР във връзка с въпроси, поставени на министерството от активист от "Спаси София".

Борис Бонев, като един от представителите на неправителствената организация, е поискал от МВР да отговори на следните три въпроса:

1. Колко коли на ден са били регистрирани в София за последните 12 месеца?

2. Колко от тези коли са регистрирани на частни и колко на юридически лица?

3. Каква е средната възраст на регистрираните автомобили?

Отговорът на МВР е красноречив – не можем да направим справка, защото ще ни натовари сървърите! От отговора проличава и нещо друго – че изглежда няма и кой да направи справката съгласно сегашните параметри на електронното осигуряване на МВР, щом е необходимо да се прави специализиран софтуер, за да бъдат открити съответните данни.

Бонев е публикувал в профила си във Facebook историята. Под неговия пост има обосновано предположение защо МВР отказва – заради Тарифа 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси:

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2015 г., в сила от 23.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2018 г., в сила от 11.05.2018 г.) За издаване на удостоверение се събират следните такси:

(4) (Доп. - ДВ, бр. 86 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2015 г., в сила от 23.01.2015 г.) За издаване на обобщени справки (по вид, марка, търговско наименование, категория, вид гориво или възраст) за броя на регистрираните пътни превозни средства за период или водените на отчет пътни превозни средства към конкретна дата се събира такса 50 лв. за всяка справка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес