Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР и прокуратурата се разминаха драстично колко осъдени се издирват

03 февруари 2018, 09:00 часа • 2087 прочитания

Данните на МВР и на прокуратурата за осъдените, които се издирват, за да излежат присъдите си, се разминават драстично.

595 души, които са осъдени на лишаване от свобода, не са задържани към 30 септември м.г., сочат официалните данни, предоставени на в. "Сега" от прокуратурата.

"Към 15 януари 2018 г. от МВР са обявени за общодържавно издирване 1126 лица от категорията влязла в сила присъда "лишаване от свобода". Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от "Фокус". Министърът отговори на депутатски въпрос, свързан с издирването на осъдени.

"Дали е голямо или малко числото? Аз също се питам. Разпоредил съм да ми направят сравнение. Трябва да го сравнят със стари периоди и с цифрите в останалите държави", обясни Радев. По думите му през 2017 г. в страната са издирени и задържани 563 души с влязла в сила присъда "лишаване от свобода".

В реплика народният представител Иван Иванов (БСП) посочи: "Аз съм шокиран. 1126 души с влязла в сила присъда се разхождат на свобода - в страната или чужбина. Това са хора, извършили престъпление. Ще направя един извод, но това за мен означава сериозно бездействие".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес