Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюсюлманите са по-склонни да се учи християнство, отколкото обратното

29 април 2016, 19:00 часа • 1517 прочитания

Около 60% от хората реагират положително на идеята за въвеждане на вероучение в училище. Това се отнася както за хората с ниски, така и за тези със средни, високи и много високи доходи. Идеята среща много голяма подкрепа както сред хора в зряла възраст, така и от младите. Това каза Климент Христов, доктор по практическо и приложно богословие пред БНР по повод изследване, проведено от Института за социални изследвания на Отворено общество.

Крайно интересен факт е, че проучването е показало тенденция мюсюлманите да приемат по-лесно да се изучава християнство и да се изучават други религии въобще, докато християните не приемат много лесно да се изучават други религии.

Според Христов изучаването на религия среща широка подкрепа - както от хора с ниски доходи, така и с високи; от млади, с над 50% подкрепа и от възрастни; от образовани и от по-слабо образовани. Той каза и, че хората разбират изучаването на вероучение по следния начин - изучаване на ценности, изучаване на история на религиите и изучаване на историята на собствената религия. Христов си обяснява голямата обществена подкрепа с това, че образователната система не дава на хората ценности, морал и представа за добро и зло. Хората не се отказват да знаят, добави той и припомня, че заветът на Христос е "идете и научете хората, покръстете ги", а не "идете и ги набийте".

"Не бих си позволил да генерализирам, мога само да кажа на първо място, че обикновено хората, които са против изучаването на религия, са доста по-шумни като цяло. Много често виждаме и по други теми в България - има една група хора, които са доста шумни и успяват със своя шум да заглушат, много често и гласа на някакъв разум", коментира Христов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес