Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтийството си върна Куршум джамия

31 октомври 2013, 17:50 часа • 39001 прочитания

Пловдивският окръжен съд върна на Главното мюфтийство собствеността върху един от най-старите храмове у нас - Куршум джамия в Карлово. В края на миналата година от изповеданието заведоха дело срещу общината с настояване да придобият имота, който е бил отчужден. Делото е заведено по Закона за собствеността.

Съдебното решение предвижда сградата, заедно с градинката около нея, да стане собственост на мюсюлманското вероизповедание у нас, което означава, че джамията в Карлово ще се превърне в действащ мюсюлмански храм.

Джамията е част от културно-историческия център на града. Тя е построена през 15-и век върху останки от православен храм, а колоните в предверието й са пренесени от някогашен християнски манастир, който бил наблизо.

Куршум джамия, която е паметник на културата, не се използва за молитвен дом повече от един век. Тя е заключена, защото се руши.

Общината в Карлово твърди, че още през 1994 година с решение на Конституционния съд джамията става държавна собственост, след което статутът й се променя в публично-общинска собственост. Има и документи за това.

Главното мюфтийство обаче разполага с нотариален акт от 1923 година, на базата на който съдът им връща джамията. На практика това е първата сграда, която Мюсюлманското изповедание получава, след като заведе десетки дела срещу държавата, за да си върне отнетите им имоти у нас.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес