Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтийството се оплаква от съдебен изпълнител

09 април 2014, 17:25 часа • 14829 прочитания

Мюсюлманско изповедание сигнализира всички компетентни органи във връзка с действията на съдебен изпълнител, съобщават от Главното мюфтийство.

Сигналът е свързан с известната Виенска сладкарница в центъра на Пловдив, която е осъмнала запечатена от частен съдебен изпълнител и със сменени ключалки. Имотът е собственост на Мюсюлманско изповедание и има статут на вакъф, казват от мюфтийството.

Частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова е запечатала сградата и сменила ключалките без Главно мюфтийство, местното Мюсюлманско настоятелство и наемателя да са уведомени, че ще се извършва въвод на лице, с което мюфтийството или наемателя на сградата някога са имали каквито и да е било правоотношения.

Оказва се, че лице на име Тодор Иванов е осъдило търговско дружество "Юмит пропартис" ООД да предаде конкретния имот, който нито е собственост на "Юмит пропартис" ООД, нито пък се владее от него.

От мюфтийството припомнят, че лятото на 2013 г., друг частен съдебен изпълнител в Пловдив се опита да продаде сграда-вакъф на главната улица в Пловдив. Съдебният изпълнител Величко Апостолов приемайки, че Мюсюлманско настоятелство - Пловдив е самостоятелно юридическо лице (каквото в действителност не е според решения и определения на съдилищата), и приемайки подписа на Ашим Асанов за достатъчен, за да задължи настоятелството, мюфтийството и цялото изповедание, занижава цената на имота в пъти и я изкарва на публична продан. За случая бяха сигнализирани своевременно инспектората към Министерство на правосъдието, главния прокурор, Районна прокуратура, Камарата на частните съдебни изпълнители. Срещу Величко Апостолов бе образувано дисциплинарно производство. С определение на Пловдивския окръжен съд изпълнението и продажбата са спрени.

Опитите в град Пловдив за измами с подписване на документи с задна дата от бивши председатели на настоятелства не спират. До момента са осуетени опити за измами за на 220 000 лева, а цената на имота, за който бе направен опит за продажба е за над 1 милион лева, съобщават още от Главното мюфтийство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес