Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МС предложи да се освободят от такси македонските студенти, учещи висше у нас, включително от такси за кандидатстване

29 август 2022, 14:56 часа • 2919 прочитания

Македонските студенти, приети в български държавни висши училища по реда на ПМС No 228/1997 г., да бъдат освободени от заплащане на такси за кандидатстване и за обучение. Това е предложението на служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, публикувана на Портала за обществени консултации на Министерски съвет. Досега приеманите по това постановление студенти (до 300 души годишно за степен "бакалавър" и "магистър" и до 5-ма за научната степен "доктор") плащаха таксите за български студенти по държавна поръчка като сумата е различна в зависимост от специалността.

Проектът на постановление е изготвен с цел усъвършенстване на нормативната уредба при осъществяването на прием за обучение в държавни висши училища, както и подобряване на водената досега политика по отношение на гражданите на Република Северна Македония, става ясно от документа.

Уточнява се, че съгласно действащата нормативна уредба, в българските държавни висши училища се приемат граждани на РС Македония по силата на две действащи в момента постановления - ПМС No 103/1993 г. и ПМС No 228/1997 г. Това поставя желаещите да кандидатстват пред избор, който, според експертите, води до затруднения.

Поради тази причина, както и предвид засиления интерес от страна на кандидатите от РС Македония се предлага условията по отношение на таксите, заплащани от студентите от РСМ, да бъдат уеднаквени и уредени идентично в двата акта.

Приемането на измененията и допълненията на ПМС No 228/1997 г. ще допринесе за укрепване, разширяване и оптимизиране на провежданата дългогодишна политика от страна на българската държава за привличане на граждани на РС Македония да се обучават в български висши училища, се казва още в документа.

Допълнително необходимите средства за компенсиране на таксите за обучение в държавните висши училища за 300 броя студенти годишно, са както следва: 2023 г. – 345,0 хил. лв., 2024 г. – 390,0 хил. лв. и за 2025 г. – 390,0 хил. лв., се уточнява също в предложението.

Общественото обсъждане на проекта за постановление приключва на 21 септември.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес