Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОСВ манипулира случая "Калиакра", твърдят природозащитници

04 август 2017, 19:33 часа • 3583 прочитания

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" обвини Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че представя манипулативно информацията за забраната за строителство в защитената зона "Калиакра" и че там не може да се извършва земеделска дейност, като целта е да се настрои обществото срещу европейската мрежата "Натура 2000".

В писмо, разпространено до медиите, екокоалицията настоява МОСВ да се съобрази със съдебното решение и "да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България". Днес жители и общински служители от Каварна, Балчик и Калиакра излязоха на протести срещу забраната за строителство в района, която екоминистърът издаде в края на юли.

Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната "Калиакра" от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно - в нарушение на европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици, заявяват от "За да остане природа в България". От организацията посочват още, че съдът задължава България да демонтира и възстанови степите на мястото на построените генератори и голф игрището. Днес министърът на околната среда Нено Димов заяви на извънредна пресконференция, че решението не предвижда премахване на изграденото до момента.

Природозащитниците посочват, че разписаните от МОСВ минимални ограничения в зона Калиакра гарантират единствено да няма бъдещо застрояване и разораване на крайбрежните степни местообитания от т.нар. понто-сарматски степи в района на морския бряг - ивица между 100 метра и 3 км.

"МОСВ и негови служители преднамерено разпространяват невярна информация, че не може да се извършва земеделска дейност, с цел настройване на местните хора срещу мрежата Натура 2000, предизвикване на абсолютно безпричинни протести, отклоняване на общественото внимание от реалните виновници и проблеми на района и по този начин да стане невъзможно предприемане на истински крайни мерки за решаване на проблема - разрушаване на незаконно построените ветрогенератори и голф игрище", заявяват от коалицията.

Според тях е налице "замазване очите на обществеността и местните хора", което обаче поставя управляващите във финансов риск да плащат неустойки на частните фирми и да носят политическата отговорност за това.

"Всичко това се прави в полза на нарушителите на закона", заявяват от "За да остане природа в България".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес