Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морската гара в Бургас не е превърната в склад за скрап и сяра

21 май 2014, 14:12 часа • 14498 прочитания

Директорът на бургаското пристанище Николай Тишев, заяви на пресконференция, че не отговарят на истината твърденията на бургаски народни представители, че първо корабно място, където е „Морска гара” и застават пасажерските кораби, е превърнато в склад за сяра и скрап, предаде агенция „Фокус”. Това се правело с предизборни цели.

От четири години на първо и второ корабни места не се обработва сяра, а от година и половина не се обработва и скрап, категоричен бе Тишев.

Директорът на пристанище Бургас коментира и друго твърдение, според което първото нещо което виждат туристите слизащи от круизите, са чували сложени пред гарата, и че тази гледка няма как да не ги отблъсне. Миналата година, когато е открит круизният сезон на бургаския порт, е имало заявени 5 пасажерски кораба, но са акостирали 6. Тази година броят на заявените круизи е четири пъти повече и към момента има договорени заявки за обработката на 23 пасажерски кораби, като се очаква тази цифра да се увеличи, информира burgasinfo.com.

Пасажерите са собственост на различни компании и след подаване на заявка техни представители са посетили бургаското пристанище, разгледали са "Морска гара" и са одобрили условията за техните пътници. Тишев каза, че разпространението на подобни твърдение вреди на круизния туризъм. „Ако продължаваме по същия начин, ще изгоним тези кораби и хиляди туристи”, заяви Тишев.

Относно атаките, че туристите които искат да отидат до остров Света Анастасия са подложени дълги проверки и не могат да се качат на корабчето „Кук” без лични карти, когато то тръгва от пристанището, а не от моста, шефът на бургаския порт каза, че всеки човек е наясно, че пристанището е гранична зона и няма как човек д влезе вътре без да бъде проверен.

Пътуването на жители и гости на Бургас от пристанището до остров Света Анастасия се вместо в приятна разходка се превръща в пълен фарс. Причината за това е липсата на свободен достъп до Морската гара и неизпълняващия се ПУП на Зоната за обществен достъп, който е приет от община Бургас и утвърден от МРРБ. За това сигнализираха вчера народните представители от ГЕРБ-Бургас на извънреден брифинг в морския град. На него присъстваха областният лидер на партията Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Иван Вълков и Снежина Маджарова.

„Близо 300 души през изминалия уикенд, жители и гости на Бургас, стояха на входа на пристанището и не успяха да се качат на корабчето „Кук” , което да ги откара до остров Света Анастасия. Тези, които все пак успяха, се сблъскаха с нещо, което ни връща назад във времето на тоталитаризма. Всеки един, който иска да се разходи острова, трябва да си подаде личните данни, след това да бъде извикан по списък и всичко това трае с часове. Това е недопустимо през 2014 г., не сме 1984 г., островът не се казва Болшевик, а Света Анастасия. Изграден е по европейски средства и бургазлии заслужават да го посещават свободно”, коментира бургаският депутат Иван Вълков.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес