Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може България да се размине с поста на генерален секретар на ООН? (ВИДЕО)

27 юли 2016, 10:05 часа • 5680 прочитания

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е на трето място след второто предварително гласуване за нов генерален секретар на ООН. Бокова е номинацията на България за челния пост на Организацията на обединените нации.

Второто предварително гласуване в рамките на процедурата за избор на нов генерален секретар на организацията ще се състои в Съвета за сигурност на 5 август, съобщи неговият председател, японският дипломат Коро Бешо.

Първият кръг на изборите беше на 21 юли. Според дипломатически източници, най-голяма подкрепа тогава е получил бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, следван от експрезидента на Словения Данило Тюрк.

На трета позиция е била генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Най-лош е бил резултатът на бившия външен министър на Хърватия Весна Пусич, против която са гласували 11 страни. Предполага се, че кандидатите, които имат най-слаба подкрепа, сами ще се оттеглят от състезанието, предаде БНР.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове.

След това ще се състои официално открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

За да получи най-високия пост в ООН, кандидатът трябва да събере най-малко девет гласа от Съвета за сигурност, в това число и на всички постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Ротационните членове на Съвета, които ще участват в избора на генерален секретар, са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

По-рано председателят на Общото събрание на ООН Моргенс Ликетофт от Дания заяви, че има силно чувство, че международната общност е готова да приеме първата жена генерален секретар. Според него, освен пола, допълнително предимство на кандидатите е и техният произход. Досега Източна Европа е единственият регион, от който не е имало генерален секретар.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес