Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мой дълг е да се боря за всяка инвестиция, заяви Стойнев

23 март 2014, 18:51 часа • 18923 прочитания

Длъжен съм да се боря за абсолютно всяка инвестиция, която идва в България. Това заяви министърт на икономиката Драгомир Стойнев в предаването "Нека говорят" по bTV. Изявлението му беше по повод скандала с проекта за строеж на комплекс в местността "Карадере" край морския град Бяла.

"Подкрепяме инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт", който предвижда застрояване на местността "Карадере" край Бяла", заяви министър Стойнев. Той обясни, че първата му задача е да се бори за всяка инвестиция, която идва в България, защото сме "бедни хора и не можем да се лишаваме от пари, влизащи в страната отвън".

Стойнев беше категоричен, че към момента проектът няма никакъв статут, независимо от гласуваното от правителството решение на последното заседание. "Кабинетът казва, че трябва да се извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане", обясни той.

Проектът обаче трябва да извърви особено дълъг път, за да бъдат премахнати всичките нарушения, за които свидетелства документ на Министерството на икономиката и енергетиката от юни 2013 г. Въпреки направените уговорки, че проектът няма екооценка, а съвместимостта му с българското законодателство предстои да се проверява, министърът заяви, че той е "съчетание между природата и скъпи туристи". "Не си представяйте НДК на брега на морето", посъветва той.

Според Стойнев е изключително важно българите да решат какъв туризъм искат да развиват – нискобюджетен или скъпоплатен. "Защото в същото време си оставаме с този алкохолен туризъм", коментира той и направи паралел между Карадере и лифтовете на зимните ски курорти.

"Колко лифта има в Австрия, Швейцария – над 1000, а ние тук не можем да направим един, възмути се Стойнев. - Трябват ни инвестиции, трябва да се храним. Трябва да привличаме и чуждестранни инвестиции. Ако не се спазва законодателството, няма да стане. Важно е как привличаме чуждестранните инвестиции. Това е намерение, което трябва да видим дали отговаря на закона, ако не – няма да се случи".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес