Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилните договори ще се продължават само с писмено съгласие

14 ноември 2012, 19:30 часа • 7809 прочитания

Няма да може да се продължава срочен договор без изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване, решиха депутатите от правната комисията, предаде БГНЕС.

Без нито един глас "против" народните представители приеха на първо четене предложените от Захари Георгиев, Румен Такоров и Атанас Мерджанов промени в Закона за потребителите. Предложенията са следствие на случаите на злоупотреби от страна на мобилни оператори, които са подновявали или променяли едностранно сключени преди това договори и във връзка със становището на Комисията за регулиране на съобщенията, че е възможно сключването на договор да става по телефона, без последващо писмено споразумение.

"При липса на писмено съгласие, след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това. Нищожни са всички уговорки, които противоречат на тези изисквания", гласят новите предложени текстове. "В случаите, когато страните са сключили договор в писмена форма, изменения на договорни условия се осъществяват с допълнителни писмени споразумения", пише още в законопроекта.

Депутатите приеха и при доставка на телевизионни програми, разпространявани от лицензирани оператори, към договора да се прилага списък с индивидуализирани наименования на предлаганите телевизионни програми. "Промени в списъка на телевизионни програми не може да се извършват без изричното потвърждение от страна на потребителя, изразено в писмена форма. В случаите на настъпили промени в списъка от предлаганите телевизионни програми потребителят има право да прекрати едностранно действието на договора с едномесечно предизвестие, без да дължи обезщетение и/или неустойка", пише в текста.

Депутатите искат и звукът на рекламите да не е по-висок от звука на останалата част от програмата. Според приетите текстове на първо четене "аудио или аудио-визуалните търговски съобщения не трябва да се излъчват със сила на звука различна от силата на звука на останалата част от програмата".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес