Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много деца не могат да бъдат осиновени заради злоупотребяващи биологични родители

09 септември 2016, 09:06 часа • 2052 прочитания

В Националния регистър за осиновяване има около 2500 деца за осиновяване, а 2300 деца са при приемни семейства. Няма деца, които умишлено се крият. Причина номер едно да не се вписват деца в регистъра за осиновяване е отказ от страна на биологичните родители. Затова искаме промяна в закона, подчерта зам.-социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ с подготвяните промени социалните работници ще могат да подават искане пред съда за вписване на детето в регистъра. Няма да може биологичната майка да се появява веднъж на шест месеца, за да не си губи родителските права и да прибира помощи, категорична беше Сачева. Държавата няма статистика колко такива родители има, но зам.-социалният министър посочи, че „се работи по хиляди случаи годишно”.

Според Семейния кодекс и сега има текст, според който ако биологичният родител не потърси половин година детето си, то може да бъде вписано в регистъра за осиновяване. Такъв пример беше даден в репортаж на Нова телевизия. Ще направя проверка и ще дам повече информация след приключването ѝ, каза Сачева.

Причина номер едно за изоставяне на деца е бедността, а причина номер две – предразсъдъци, категорична беше Сачева. Според нея няма статистика какъв е етническият произход на изоставените деца, но е факт, че в картите родителите редовно пишат своя произход.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес