Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Кирил стана наместник-председател на църквата

10 ноември 2012, 13:34 часа • 15767 прочитания

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква на днешното извънредно заседание на Светия Синод, съобщават българските информационни агенции.

Според устава на БПЦ до седем дни от кончината на патриарха трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

Заседанието беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий, който в момента изпълнява длъжността на временен патриарх.

Митрополит Кирил ще ръководи временно и Софийската епархия. В следващите четири месеца той ще ръководи организацията на църковно-народния събор, който трябва да избере следващия патриарх.

След избора на митрополит Кирил за патриаршески наместник, митрополит Николай Пловдивски обяви, че не е обиден от избора, въпреки че напусна сградата на Светия синод видимо разстроен.

"Това е тежък кръст. Бог да му е на помощ", каза пред журналисти той след заседанието и допълни: "Ни най-малко не съм обиден".

За избора митрополит Николай каза само още, че гласуването е било тайно.

На другите въпроси митрополит Николай отговори с „Питайте Иван Желев, той знае всичко”, след което се качи на автомобила си и си тръгна.

Варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Синода заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично, коментира БГНЕС.

Бившият директор на Агенцията по вероизповеданията проф. Иван Желев каза, че избирането на отделен управляващ на Софийска епархия плаши свещениците и чиновниците заради съмнения, че става въпрос за реваншизъм. Според него, характерно за един духовник трябва да бъде, че той трябва повече да обича и въобще да не мрази, иначе не е духовник, продължи проф. Желев. По повод на Пловдивския митрополит Николай той със задръжки заяви: "Опитва се да отмъщава".

От гледната точка на професора в момента няма изразен натиск за избора на бъдещия патриарх от страна на чуждестранни православни църкви. "Не мисля, че те ще стигнат до там, но пък един руски духовник направи изказване, че бъдещият български патриарх трябва да има добро отношение към руското подворие в София, което е просто нелепо", коментира Желев.

Професорът отказа да назове фаворит сред митрополитите за поста на патриарх. "Без възрастовия недостатък на Николай Пловдивски всички други имат качества да бъдат патриарх. На кого да се спре църковния събор ще видим", заяви той.

Българската църква трябва да бъде единна и Българската църква трябва да бъде обърната към хората и техните проблеми, а не – към вътрешните си интриги, каза в Банско пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус.

Вчера ние изпратихме по един много достоен начин нашият патриарх. Целият български народ и цялото православно християнство. За мен това беше изключително важно. На седем езика целият свят отдаде своята почит на един достоен патриарх, който работеше за единството на Българската църква. Затова считам, че е крайно непочтено в деня на траур да се говори за разкол и да се произвежда разкол, заяви Плевнелиев.

Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница от сърдечна недостатъчност. Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той беше най-дълго управляващият патриарх на БПЦ.

Редактор: М. Дачева

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес