Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Киприан: Ще помогнем и ще си сътрудничим с македонската църква

29 ноември 2017, 09:19 часа • 2226 прочитания

Самото решение на Светия синод, чрез което поема определен ангажимент, начинът на оформянето на самото решение и авторитетът на синодалните архиереи, включително създаването на архиерейска комисия на Българската православна църква (БПЦ), която да се ангажира с искането на Македонската православна църква (МПЦ), по-скоро показва готовност за помощ на МПЦ и сътрудничество, а не дипломатическо избягване на наболелия въпрос.

Това каза в ефира на bTV Старозагорският митрополит Киприан, който ръководи Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ.

За да бъде призната МПЦ, нейният канонически статут, трябва да се водят преговори с останалите Поместни православни църкви. Комисията е натоварена да води преговори с останалите, да обследва цялата фактологическа обстановка около МПЦ и нейният канонически статут, за да може да води преговори с останалите Поместни православни църкви, посочи митрополитът.

Не ми е известно да сме получили становище от Сръбската православна църква, подчерта митрополит Киприан, цитиран от БГНЕС.

Предполагам че през зимната сесия на Светия синод нарочната синодална комисия ще се събере и ще обсъди начина, по който да се продължат каноническите и дипломатически отношения с останалите православни църкви, поясни още Киприан.

Предстоят преговори – признаването на МПЦ в църковния свят е чисто канонически въпрос. Риск има, винаги има, защото Сръбската църква е наложила схизма и тя трябва да я вдигне. Там диалогът е замръзнал – защо, никой не знае. Той предстои, подчерта митрополит Киприан.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес