Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митрополит Йоан: Не отиваме в Македония, защото правоприемник на Охридската епископия е Българската църква

16 май 2018, 12:33 часа • 3995 прочитания

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква. Това каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благословение представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.

„Имаме устав, имаме нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, това е основният ни мотив“, заяви митрополит Йоан.

По думите му решението на Светия синод е обмислено. „Това е едно решение на Светия Синод, което не е необмислено. Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македонската църква. Считаме, че ние трябва да си го отпразнуваме и това е съвсем нормално“, каза митрополит Йоан.

Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за отбелязване на 1000- годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание, предаде Фокус.

В същото време стана ясно, че Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий подкрепя българската църковна делегация да се включи в тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия на 27 май в Охрид. Това съобщиха от канцеларията на Сливенска митрополия.

Митрополит Иоаникий е изказал своето мнение на заседание на Светия синод, като е подкрепил предложението да се отговори на официалната покана от Македонския Архиепископ Стефан представители на Българската православна църква да вземат участие в тържествата.

Въпреки подкрепата на петима владици, сред които и Сливенският, предложението за участие на български свещеници в честванията в Македония е било отхвърлено от Светия Синод, уточниха от митрополията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес