Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистични тракийски ритуали в Старосел за лятното слънцестоене

10 юни 2013, 10:54 часа • 37538 прочитания

За пета поредна година Тракийско общество „Трескейа“ ще проведе почитане на лятното слънцестоене на Старосел.

В тези дни, когато денят е най-дълъг, а нощта най-къса, активистите на "Трескейа" почитат тук природата, която, според тях, древните ни предци наричали Великата Богиня и на Нейния син, вярван и почитан от тях като Слънце и Огън.

Според програмата, публикувана в социалната мрежа, обредът започва в събота, 22 юни, когато ще се плетат венци и приготвя олтарното огнище.

От 21:00 часа започва обредът по почитане на Светлоносеца и Майката на богове и хора. Факелното шествие ще тръгне от северната страна на Четиньова могила, ще се отправи към скалния олтар и след трикратна обиколка на олтарното огнище, ще запали олтарния огън и ще започне обредът, казва Георги Мишев от "Транскейа", предаде БЛИЦ.

Даровете, които ще бъдат поднесени, са на първо място свещени течности – вода, вино, мляко, мед, зехтин, а също и обредни хлябове и местни плодове, обяснява той.

От 05.00 часа сутринта в неделя, 23 юни, по изгрев слънце, започва традиционното бране на лековити билки. Ще бъде изплетен т.нар. Еньовски венец, през който се извършва обичаят „провиране” – за здраве през идната година.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес