Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на отбраната призова служителите в армията да се ваксинират

22 октомври 2021, 11:59 часа • 1274 прочитания

97% от настанените за лечение от Covid във ВМА са неваксинирани, обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който се позова на данни от медицинската статистика.

Във видеобръщение министър Панайотов призова служителите в армията да се ваксинират срещу коронавирус.

„В битката срещу COVID-19 на първа линия този път са българските медици, които се борят заради нас. С този вирус трябва да се води непоколебима борба. Ваксините на този етап са единственият начин за защита. Сега е моментът и българската армия да послужи за пример на обществото, какъвто винаги е била като избере да подкрепи ваксинацията в България“, призова министър Панайотов.

Той припомни, че България една от първите страни в света, която прилага ваксините. За това принос има и българската армия. По време на Първата световна война населението в районите, където е оперирала българската армия е било ваксинирано срещу едра шарка.

„През 1928 г. страната ни е една от първите в Европа, която ликвидира едрата шарка. В началото на миналия век сме една от първите страни в света, която започва да използва ваксини срещу дифтерит. България отново е една от първите страни, които прилагат БЦЖ ваксини срещу туберкулоза още преди широкото й въвеждане. Благодарение на ваксините са изкоренени редица обществено опасни заболявания, които са били бич за човечеството през всичките векове досега“, подчерта министър Панайотов.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес