Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Вътев каза кога ще падне цената на свинското месо у нас (СНИМКИ)

14 август 2023, 13:27 часа • 2038 прочитания

"Невъзможно е да има спекула у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година.Има достатъчно обективни фактори за това – поскъпване на електроенергия, на горива, на заплати."

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, предаде БГНЕС. Той отбеляза, че високите цени на месото се дължат основно на това, че в свинефермите животните се отглеждат с по-високи разходи, но увери, че на есен ще падне цената на месото.

Вътев отбеляза, че не може да познае каква ще бъде цената на свинското месо наесен. "За съжаление, нямам нито едно основание да ви кажа с колко процента ще се понижи цената или как ще се промени, това го определя пазарът", добави той.

Още: Фермери поискаха идея на земеделския министър да влезе в закон

По думите му най-важното не е цената на свинското, а проблемите на земеделците.

Още: Земеделският министър: Пускаме проверка за плодовете и зеленчуците

"Земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират, земеделски производители, които си ликвидират градините, поради нерентабилност и неконсолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а заминават в чужбина. Това са съществените проблеми", съобщи Вътев и подчерта, че земеделието и храните трябва да станат приоритетен за страната отрасъл, за да спре изтичането на хора.

"Целта на тези консултативни съвети е да повишим присъствието на повече български продукти на трапезата на българина", уточни Вътев.

Още: Краставици и домати вече са по-скъпи от свинското месо

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес