Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Шишков каза кога ще бъде възстановено движението по АМ „Хемус“

05 декември 2022, 12:43 часа • 1982 прочитания

Движението по автомагистрала "Хемус" ще бъде възстановено до средата на декември. Ремонтите в тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са приключили, остават довършителни дейности по един от виадуктите, след което ще се възстанови нормалното движение. Това каза в интервю за "Нова нюз" служебният министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Той напомни, че още в началото на мандата си е направил проверка на ремонтите и строителството на новите участъци от магистралата. „За съжаление, тогава намерих тъмнина в тунела. Успяхме да вдигнем темпото, за да може да се пътува спокойно по празниците“, отбеляза той.

Регионалният министър каза, че се работи според възможностите на закона за разрешаване на проблема с начислените глоби за шофиране без винетка на жители на село Пролеша. На юристите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложено да намерят възможност глобите да бъдат намалени, защото вероятно всички не могат да се отменят. „Проблемът не е в решението на Министерския съвет от 2020 г. за освободените от такси пътни отсечки, а в получилия се след това развален телефон от страна на политиците", каза Шишков, който по-рано бе заявил, че кабинетът "Борисов 3" е излъгал хората от Пролеша.

"Селото е извън столична община. Има знак за винетка, той е на разклона за Божурище, т.е. според решението на Министерски съвет. Аз не виждам проблем в решението. Единственият проблем е комуникацията с хората. Пролеша няма нищо общо със София, но хората са оставени с впечатление, че няма да плащат. Затова е развален телефон, защото има разлика между говоренето на политиците и решението на Министерския съвет“, обясни регионалният министър.

Той допълни, че е провел разговор с омбудсмана проф. Диана Ковачева, защото е несправедливо хората да бъдат глобявани несъразмерно. Каза, че ще се съобрази с решението на юристите по казуса. „Най-важното е, че има воля от всички. Надявам се да се намери формула, по която да се реши проблемът. Надявам се в рамките на тази седмица да имаме юридическо решение. Хората от Пролеша не са забравени от мен и правителството, търсим начин да решим проблема", обясни Шишков.

Той коментира и предложението си тунел под Петрохан да се изгради на концесия. Идеята е заедно със съоръжението да се направи и скоростен път или магистрала между Монтана и София. „Така ще имаме по-къса със 70 километра пътна връзка, която ще реши три проблема. Първо, ще облекчим трафика по „Хемус“, който ще се влива от сегашната връзка Видин - Ботевград. Ще има икономически ефект за всеки, който си плати да мине през тунела, защото ще пести време, а в същото време ще имаме алтернативен безплатен път. И трето - при този поток от тирове по направлението Видин - Кулата ще има интерес от концесионери“, мотивира се Шишков.

Той допълни, че цената на обекта все още не е ясна, но разкри, че е възложил на АПИ да се направи анализ за възможностите проектът за тунел под Петрохан, както и за магистрала „Рила“ между Ихтиман и Дупница, да се даде на концесия. „Като експерт предлагам тези два проекта на политиците. Ако не се намери механизъм за инвестиции, те просто ще останат като политическо говорене в следващите 10 години. Защото държавата трябва да довърши „Хемус“, да изгради магистрала от Русе към Маказа, както и да поддържа в добро състояние пътища и магистрали. Предлагам решение да облекчим бюджета, да построим бързо всички магистрали, които ни трябват и да останат пари за социални плащания. Част от пътищата трябва да се дадат на концесия, ако искаме да изградим по-бързо нужната ни инфраструктура. В цял свят има подобни съоръжения, за които се плаща за преминаване“, каза още Шишков.

По отношение на строителството на оставащите участъци от АМ „Хемус“ и твърдение на бившия премиер Борисов през 2020 г., че магистралата ще е готова до 2024 г., Шишков каза, че това в никакъв случай не е могло и не може да се случи. „Просто филмът, който ни показваха тогава, беше дълъг, а асфалтът - къс. Имаше голямо говорене за „Хемус“, включително бяха раздадени част от парите напред без проекти, без разрешителни за строеж, без устройствени планове. На участъци 4 и 5 намерихме незаконно строителство. Сега променихме ситуацията, като внесох текст за търпимост на тези строежи - чрез промени в Закона за устройство на територията, за да можем да узаконим незаконното строителство. Ако парламентът ги приеме, ще може да продължи да се строи. Така че АМ „Хемус“ влиза в парламента", заяви той.

"До края на 2024 г. може да се завършват първите три участъка. Лотове 4, 5 и 6 не са започнати и зависят от Народното събрание, за 7, 8 и 9 няма готов проект, има промяна на трасето, а на 9-и участък сме на финала за решаването на проблема“, каза регионалният министър Иван Шишков.

ОЩЕ: Да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи, предлага служебният кабинет

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес