Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър иска оставки в НКЖИ заради инцидентите по жп мрежата

02 август 2024, 09:54 часа • 816 прочитания

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци, където 5 вагона излязоха от релсите. Първоначалната информация показва, че става въпрос за лошо състояние на железопътната инфраструктура. Предстои разследване да установи причините. Още: КЗК образува две производства срещу Национална компания "Железопътна инфраструктура"

"Сегашното ръководство на НКЖИ многократно показа, че не може ефективно да управлява процесите в една от най-големите държавни компании в България", категоричен е министър Гвоздейков.

По думите му ситуацията от вчера отново доказва, че има проблем с управлението на системите за безопасност на жп превозите. Още: Заради зачестилите инциденти: Започва проверка в НКЖИ

"Освен директора и председателя на борда, отговорност трябва да понесат и служителите, които са ангажирани с експлоатацията на железния път и неговото състояние", каза още транспортният министър.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес