Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на отбраната ще проверява дали българско оръжие отива за Сирия

10 юни 2015, 14:31 часа • 5386 прочитания

Военният министър Николай Ненчев е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в Сирия.

"До края на деня служба "Военна информация" трябва да докладва по случая", уточни Николай Ненчевю, цитиран от БНР.

"Всичко, защото имаше сигнали, че там се използват български оръжия! Бих искал да зная откъде и как са попаднали там, но в Анево се касае за отношения между частна фирма и Департамента на САЩ, доколкото разбирам, така че наистина нямам отношение. Никога не сме имали!", подчерта той.

Вчера агенция "Ройтерс" публикува информацията, че американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, която се бори се срещу „Ислямска държава“. В материала е цитиран и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който обяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания „Алгънс”. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.

"Има и вероятност гръцките мини, заради които гръмна заводът в Горни Лом, да бъдат върнати обратно в южната ни съседка", обяви още министърът на отбраната днес.

"Те не са частни, всъщност гръцката държава ги е предоставила на частна фирма, но водим много интензивни разговори. Всъщност разговорите се водят от страна на Външно министерство и аз лично имам основание да вярвам, че бихме могли да постигнем споразумение и да ги върнем, което би било най-чудесно, на гръцката страна", заяви Ненчев.

Ненчев коментира още, че до края на юни ще внесе за обсъждане в правителството предложението си за решаване на проблема с нужните на армията изтребители. Разглеждат се три варианта – да ни бъдат подарени самолети, да се закупят нови изтребители или машини втора употреба.

"Все още обсъждаме всички тези варианти. Предполагам, че в края на другата седмица най-късно ще имам окончателен отговор. Днес сутринта разговарях с началника на отбраната и имаме готовност да спазим този срок, надявам се, че дори малко по-рано", каза той.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес