Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на отбраната отговори на опорките на Костадин Костадинов

06 юни 2024, 14:45 часа • 10983 прочитания

Министерството на отбраната изпрати позиция до медиите, в която обръща внимание на проруските опорки, разпространявани в последните няколко дни от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По-рано днес той беше гост в сутрешния блок на bTV, където беше попитан за разпространена от него в социалните мрежи информация, че привърженици на проруската партия са спрели колона от военна техника в началото на Аспаруховия мост, посока Варна. "Войната е буквално на прага ни", категоричен е Костадинов.

От Министерството на отбраната обаче посочиха, че не е имало никакви действия от страна на граждани за спирането на военна колона и че причината за спирането на военната колона е катастрофа. Още: ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Реакция

"Министерството на отбраната заявява, че е недопустимо въвличането на Българската армия в предизборна кампания", категорични са в позицията си от ведомството и заявяват, че армията е деполитизирана и служи на българския народ, "независимо от политическите превратности и изпълнява конституционните си задължения".

В позицията се казва още, че участието на български военнослужещи в учения и тренировки в национален и съюзен формат е ключово за повишаване на тяхната подготовка за готовността на Българските въоръжени сили за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България.

Костадин Костадинов

"В конкретния случай, на 4 юни военна колона, с която се транспортира техника на зенитно-ракетно формирование за участие в националното учение „Шабла -2024“, спира в района на Аспаруховия мост във Варна. Мостът е бил временно затворен за движение от органите на МВР поради настъпило пътно-транспортно произшествие. Военната колона е била ескортирана от екипи на Служба "Военна полиция", категорични са от Министерството на отбраната.

Според позицията националното учение "Шабла -2024", закъдето е пътувала военната колона, е планово и се провежда ежегодно на зенитния полигон на ВВС: "В него участват формирования на видовете въоръжени сили и командванията от Българската армия от много години." Още: С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

"Опитите за уронване на авторитета на Българската армия и Въоръжените сили и възпрепятстване на нейната подготовка могат да имат единствено негативни последици за националната сигурност и международния авторитет на България", пишат още от МО и заявяват, че използването на задължителната подготовка на българските военни с цел всяване на страх и разпространение на дезинформация нанася тежки и трайни вреди на цялото българско общество в днешната сложна геополитическа обстановка.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес