Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерство на земеделието пожела наслука на ловците на дива свиня и местен дребен дивеч

26 септември 2022, 13:11 часа • 951 прочитания

Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите пожелават на всички ловци наслука и призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност. Поводът за това е, че груповият лов за дива свиня и местен дребен дивеч се открива тази събота и ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 г.

В деня на изборите обаче няма да се утвърждават графици за групово ловуване. Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Това се налага като превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Подробности за разрешителното за индивидуален лов- четете ТУК. 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес