Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минеков обвини вестник Труд за фалшиви новини, изгаври се с Петьо Блъсков с примери за овца и магаре

20 август 2021, 13:49 часа • 14026 прочитания

133 108.82 лева дължи фирма „Южен кръст 2001” за 2015 – 2018 година, както и още малко над 16 000 лева за следващ период. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Липсва каквато и да е причинно-следствена връзка между натрупаните задължения и „воплите” за свобода на словото, подчерта Минеков. И обясни, че при проверка в Търговския регистър на „Южен кръст 2001” се стигало до „Труд Медиа” ЕООД, но Министерството на културата няма договор с тази фирма.

Как така една фирма наема помещения в сградата на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство), а друга я ползва, попита депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев. Министърът отговори с пример – давам ви апартамента си под наем, без право да го преотдавате. Наемът трябва да е 1000 лв., но аз ви го давам само за 100 лв. После обаче каните Ваш далечен роднина, после той идва и с домашните си животни, включително кокошки, петел, магаре, овца на балкона. На всичкото отгоре трябва да ви охранявам безплатно, "за да не стане на курбан овцата" – но не плащате дори 100-те лева наем, нито една сметка за ток, вода, отопление. "Като ви кажа, че трябва да напуснете, почвате да казвате как Минеков забранил на петлите да пеят, а на овцата – да блее", завърши описанието.

Според Минеков, има опит целият случай да бъде вкаран в потока на фалшивите новини. Той директно каза, че в. „Труд” разпространява фалшиви новини що се отнася до ситуацията. Но министърът не отговори на изричен въпрос дали не смята, че всичко случило се с в. „Труд” е умишлено т.е. предишната власт си е затваряла очите.

Фалшивите новини в България

Колко са доставчиците на медийни услуги, които не са подали коректно данни и декларации в Публичния регистър на доставчиците на медийни услуги, който действа от 2018 година? Съгласно отговор на служебния министър на културата Велислав Минеков, през 2020 година са направени 44 проверки, има 23 акта за нарушения.

Минеков напомни, че регистърът е създаден с цел прозрачност и да се знае кой е собственик на съответната медия. Но и посочи нещо важно – още няма достатъчно добро определение що е то фалшива новина, при това не само в България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес