Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минчо Спасов: Журналистите в България са подтиснати от чалгата

21 април 2013, 14:11 часа • 13225 прочитания

Журналистите в България са подтиснати от чалгата. Това каза Минчо Спасов от НДСВ, цитиран от БГНЕС. С тези думи Спасов откри дискусия за "Свободата на и в Интернет" организирана от Коалиция център "Свобода и достойнство".

Свободата на словото е подтисната в хартиените и електронните медии, единственото свободно пространство е интернет. Организаторите са подготвили писмо-подкрепа до президента на Еквадор, който да бъде подкрепен от журналистите, посочи Минчо Спасов. Ще говорим за Алфредо Делгадо, президента на Еквадор, който даде убежище на Джулиан Асандж, който извади тайната на тайните.

Още през 2007 година започнаха първите опити за АСТА, но за това не се говореше в отделните държави, каза от своя страна българският евродепутат д-р Антония Първанова. Още тогава работихме по темата с Минчо Спасов, той все още беше депутат, допълни тя. Д-р Първанова припомни, че още тогава ЕП е бил чувствителен към темата. От 2007 до 2011 беше изминат дълъг път, който да се пребори с решението за АСТА, което се готвеше в пълна непрозрачност. И най-после на 4 юли ЕП не прие искането за АСТА, подчерта тя.

АСТА е опитът на корпоративния елит да задуши правата в интернет, не само полицейските служби искат да имат данните на потребителите, уточни Минчо Спасов. Според д-р Първанова въпросът с АСТА не е решен, защото има възможност решението на ЕП да бъде обжалвано и за това не бива да се успокояваме. За това трябва да се пише и говори, за да няма и други опити това да се случи. Битката още не е свършила. Това е само първият тур, убедена е д-р Първанова.

Интернет е много привлекателен за службите. Те искат да следят хората, стоейки в кабинета си и натискайки копчето, каза бившият секретар на МВР Николай Радулов. Един от способите на СРС е следенето на пощата в интернет, много свободно се борави с разпечатките от мобилните телефони. Тези данни са да се види кой с кого говори. Има една форма, по която се иска най-малко от районен съдия да се изисква СРС. Това не се спазва, много самоволно мобилните оператори дават данни за разговори на едно лице за повече от 20 телефона. Тази наредба на МВР не е срещу престъпниците, а срещу гражданите. Практически по мои изчисления става дума за 7 млн. телефона. Тези, които настояват да се наруши анонимността в интернет заради детската порнография, а това в България е под 0,01 процент. И когато някой каже, че е за запазване на анонимността, му казват – значи ти си за детската порнография, което е абсурд. Практически всички граждани могат да бъдат следени, категоричен е Радулов като експерт.

Минчо Спасов уточни, че Николай Радулов е водач на листата на коалицията в 25 МИР, където ще застане срещу Бойко Борисов. Срещу един "артист" противопоставяме един експерт, иронизира Спасов. Трафичните данни, които използваха досегашните управляващи така безразборно, показват, че те могат да наблюдават клетката на мобилния оператор и практически и физически да следят хората. Това е пълна полицейщина, допълни колегата си Минчо Спасов.

Дойдохме тук, не защото подкрепяме някаква политическа сила, а защото подкрепяме каузата. Припомням, че благодарение на Минчо Спасов в 40-то НС не бе приета една драстична поправка за ограничаване правата на гражданите в интернет, каза блогърът Асен Генов.

В правото трябва да бъде заложена нова дефиниция за цифровите права на гражданите заради интернет. Защото в момента никой не защитава нашите данни, защото по-невнимателни потребители, които могат да бъдат уязвени с данните си – банкови данни, сексуална, религиозна ориентация и т.н, каза блогърът Асен Генов. Той сподели, че има три мобилни телефона и с една заповед на съдия би могъл да бъде проследяван непрекъснато, което се отнася за всички граждани, подчерта Генов. Това, че ние може така да споделяме в интернет и социалните мрежи, дразни много не само политиците, но и корпорациите, категоричен е блогърът.

Управляващите и организираната престъпност, които често са в симбиоза не си дават сметка какво е интернет. Те го използват и не крият уж за борба с организираната престъпност, вместо да използват конвенционални методи. Явор Колев каза, че интернет не е "Свещена крава", да не е, но е огромно поле. Той даде пример с това как веднага след атентата в Бостън чрез интернет и Туитър хората са могли да разберат какво се е случило с близките им в района на взривовете. В този смисъл интернет дава светкавично информацията, на което радиото, телевизии. Та, да не говорим за вестниците – чак след 24 часа. Бих искал да цитирам един журналист от "Ехото на Москва" каза, че има вече само две партии: партията на интернет и партията на телевизора. И събитията от началото на годината показват колко е силна първата партия за сметка на тези, които стоят пред телевизора и чакат, образно се изрази Генов.

В този контекст д-р Антония Първанова посочи, че чрез НЗОК, чрез ЕСГРАОН и търговски регистри са изтичали и изтичат лични данни и неслучайно всеки ден излизат факти за откраднати фирми или още по-лошо за длъжници, които съвсем не са длъжници. И през ум не ми е минавало през 1990 година, че повече от 20 години ще ми се наложи да говоря за защита на гражданските права и то от тези, които би трябвало да ги защитават и по закон, подчерта тя.

СДОТО може да подслушва по капацитет 3000 - 3500 души на година. А те са много повече, над 74 000. Парите за СРС са хвърлени на вятъра, защото 0.01 процент минават в съда като веществени доказателства. Да, интернет трябва да бъде следен в определени случаи, но не и да бъдат следени всички хора, както се прави, подчерта Радулов. Трябва да бъде ясно колко СРС и външно наблюдение има, това е по закон. А сега се хвърлят безумни средства и няма никакъв контрол, категоричен е експертът.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес