Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЕУ, МВР, ДАНС и "Информационно обслужване" са овладели хакерската атака, но остават в готовност

15 октомври 2022, 16:16 часа • 1949 прочитания

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, "Информационно обслужване", както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки с различна сила и интензитет. Това съобщиха от Министерството на електронното управление.

Става въпрос за хакерските DDoS - тоест разпределителни атаки за отказ от услуга, които засегнаха сайтовете на Президентството, на правителствени институции, на Конституционния съд, прокуратурата. От държавното обвинение и Националната следствена служба установиха, че зародишът на атаката е град Магнитогорск в Челябинска област на Руската федерация.

"Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации", обявиха от МЕУ.

"Подобни кибератаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент. Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака", заявиха още от ведомството.

"В самото начало на управлението на служебния кабинет МЕУ приоритетно стартира проекта за надграждане капацитета на защитената интернет среда на държавната администрация, като това спомага за по-високата сигурност и защита на административните услуги и сайтове", пишат от министерството.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес