Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Метеоролози от цялата страна излязоха на протест (СНИМКИ)

29 август 2018, 10:00 часа • 1080 прочитания

Десетки метеоролози от цялата страна излязоха на протест пред централата на Българската академия на науките и се отправиха към Министерския съвет. В сряда изтече крайният срок, даден от премиера, за намиране на решение.

Учените настояват институтът да бъде изваден от Българската академия на науките, защото не са съгласни с начина на формиране на бюджета им. Те настояват правителството да вземе окончателно решение за бъдещето му. Кризата продължава вече няколко месеца.

"Бяха проведени много срещи с тях. Опитахме да направим всчико възможно. Предложихме целият бюджет да бъде съгласуван с Министерския съвет. Така щеше да има гъвкавост, но това не беше прието". Това заяви Евелина Славчева, председател на общото събрание на БАН, в ефира на "Нова телевизия". "Ние може да закрием този институт, но не и преди да има решение за това къде ще е новото му място. Не може просто да започнем преструктуриране", каза тя.

Крайна точка на шествието им е Министерският съвет, където се провежда правителственото заседание. В района е засилено полицейското присъствие. Засега движението в района около БАН и по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес