Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международни експерти предлагат нов план за управление на Пирин

29 януари 2018, 13:45 часа • 1884 прочитания

Отхвърляне на проекта за нов план за управление на Пирин, както и приемане на изцяло нов план за управление - това предлагат експерти от независима консултантска фирма за развие Dalberg.

На пресконференция днес (29 януари) в БТА, World Wide Fund for Nature (WWF) представи доклада относно строителството на ски курорти в Пирин, изготвен от консултантската фирма и поръчан от WWF. Фирмата е независим консултант, работещ с количествени и качествени данни, занимаващ се с устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Целта на доклада е да разгледа как може да се развие икономическият потенциал, който прелага Национален парк "Пирин", но това да се случи чрез устойчиво развитие и опазване на планинския район. Или казано другояче - посоките за развитие и бизнес възможности за Пирин извън ски туризма. Също така – да се опишат рисковете и начините да се разработи план за това. 

Анализът разглежда и факта, че мотивите в основата на бизнес модела за разширяване на ски зоната са слаби. Ски зоната има неясен икономически ефект върху местната икономика към днешна дата – безработицата е нараснала, населението е намаляло, а цените на недвижимите имоти драстичното са се понижили. Банско също така не усвоява ефективно потенциала на съществуващата материална база. В допълнение се очаква климатичните промени да повлияят на снежната покривка, увеличавайки зависимостта от изкуствен сняг, драстично увеличавайки цената на управлението на ски-зоната и поставяйки под въпрос наличните водни ресурси, се посочва в доклада.

"Развитието на ски зоната в преследване на краткосрочна печалба вече е довело до големи поражения върху Пирин. Българското правителство не може да продължава да настоява да разреши увеличението на ски зоната 12 пъти. Вместо това трябва да чуе гражданите, които искат Пирин да бъде опазен. Устойчивото икономическо развитие може много по-добре да реализира дългосрочния потенциал на парка и да увеличи възможностите за туризъм извън ски-туризма, разработвайки целогодишни дейности за привличане на посетители извън зимните месеци", заяви Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Експертите от Dalberg представят 4 основни стъпки за опазването на Пирин и неговото икономическо развитие, без да се застрашава природата: отхвърляне на проекта за нов план за управление на Пирин, стратегическо проучване и оценка, разглеждане на рентабилни възможностите за приходи, както и приемане на нов план за управление.

В доклада се казва още, че Пирин би могъл да служи за пример в устойчивото управление на планински екосистеми в България и света, а природата му да бъде запазена за поколенията днес и в бъдеще.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес