Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Между Свети Валентин и Трифон Зарезан българинът избира пиенето (ВИДЕО)

14 февруари 2022, 15:35 часа • 2255 прочитания

На днешния 14 февруари отбелязваме два празника – българския Трифон Зарезан и набралия огромна популярност през последните години у нас католически Свети Валентин.

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Традицията за празнуването на Свети Валентин като “ден на влюбените” пък възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература. В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име – свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-ти век.

Екипът на Actualno.com се разходи из булевард "Витоша" в София, за да разбере какво празнуват софиянци днес - Свети Валентин или Трифон Зарезан и защо.

Срещнахме много чужденци, които не знаеха нищо за празника на лозарите, но след като разбраха, бяха впечатлени и избраха да почетат именно него.

Други, пък, се оплакаха от намалелия брой празнуващи празника на влюбените и като причина изтъкнаха пандемията.

Цялата анкета вижте ТУК.

 

Автор: Илиана Симеонова

Снимки: Actualno.com

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес