Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медът на пазара - масово фалшив, пълен с антибиотици и вносен

31 октомври 2017, 18:00 часа • 5703 прочитания

"Ние искаме на бурканите с мед да има надпис, четящ се, който да указва дали това е имитиращ продукт". Това заяви Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари, по време на днешния протест на производители пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), предаде репортер на Actualno.com.

По думите на Куменов в момента потребителите не знаят за какво става въпрос и си купуват нещо, без да знаят какво има вътре. От министерството отговорили на представители на пчеларите обаче, че "трябва да си кьорав, за да не видиш указанията и съдържанието на буркана с мед".

Според Иван Кожухаров, заместник-председател на Конфедерацията на българските пчелари, в търговските вериги масово се предлага мед, който е обозначен като чист натурален пчелен мед, но съдържащ по няколко вида антибиотик и "други неща". По думите му в България няма действаща структура, която да упражнява контрол върху меда, който се разпространява в търговските вериги.

Пчеларите на протест

Кожухаров каза, че чрез Конфедерацията на българските пчелари са взети проби от меда и той е изследван в Германия, като резултатите са били "отчайващи". "Българските структури за контрол ни отказаха съдействие. Взехме проба, внесохме я в Агенцията (Агенцията по безопасност на храните - бел. ред.) в Пловдив, два месеца отлежава, никой не си мърда пръста да я предвижи до централната лаборатория, нито пък тя има ресурса да даде реални резултати - такива, каквито излизат в немската лаборатория", поясни още Кожухаров.

Николай Куменов каза в допълнение, че е проблем и това, че се внася украински и китайски мед, бурканира се, слагат се български етикети и се продава на пазара като български. Още по-лошото е, че той се изнася на Запад - пак като български. От думите му стана ясно, че не се знае кой е виновен за това.

А иначе пчеларите днес протестираха срещу неизплатените субсидии за биопчеларство, както и срещу намаления период за преход от конвенционално в биопчеларство от пет на една година. Те настояваха и за директни субсидии на брой пчелно семейство.

Повече за исканията на производителите на мед към държавата, четете в Expert.bg

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес