Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Медиана": ГЕРБ първи, БСП пред двете ДПС-та

14 октомври 2024, 14:11 часа • 829 прочитания

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" са втори с 13.7%, а ПП-ДБ биха получили 12.1%.

За БСП - Обединена Левица била гласували 8.8%, за АПС на Ахемд Доган - 8.7%, за ИТН - 7%, а за ДПС - Ново начало на Делян Пеевски - 5%.

То показва изследване на "Медиана", проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 г. сред 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

ОЩЕ: Без ИТН и „Величие“ в 51-вия парламент: Проучване

Избирателна активност

Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели, или около 30% от гласоподавателите по избирателни списъци, посочват от агенцията.

Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите. Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото. ГЕРБ, "Възраждане", БСП - Обединена левица и ИТН запазват позициите си, но не нарастват значимо, посочват социолозите.

При ПП-ДБ ерозията на доверието продължава. Втората на последните избори партия, ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента.

„Величие" на практика изчезна от политическия терен (0.7% в изследването). „Меч" и Синя България, които са близо до 4%-та бариера запазват своите шансове за влизане в парламента не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност.

Има ли шанс за правителство?

Данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност, а донякъде и благодарение на нея няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство, тип „сглобка", и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели, посочват от "Медиана".

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената „политическа криза". То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53%) не вярват, че те реално избират. Не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната. За тях изборите и въобще целият така наречен „демократичен процес" се превръща във фарс, залъгалка за наивници. Точно този проблем предстоящите избори вероятно няма да решат. Все още има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват.

На фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина ако се люшне в една или друга посока, посочват от агенцията.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес