Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови нарушения на трудовото законодателство отчита Инспекцията по труда

06 април 2020, 15:41 часа • 6212 прочитания

С 50% нараства броя на  нарушенията на трудовото законодателство от началото на извънредното положение у нас заради коронавируса, отчитат от  Главната инспекция по труда. Работниците не могат да се изпращат в неплатен отпуск без тяхно съгласие, напомнят от инспекцията.

Сигналите вече са над 600, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и отпуски при освобождаване на персонал от работа. Често се упражнява и принуда работникът да напусне по взаимно съгласие.

Дина Христова от главната Инспекция по труда коментира пред БНР:

„Факт е обаче, че ако работниците се съгласят да напусна по взаимно съгласие, те губят не само пълните си права на обезщетение за безработица, те губят и обезщетения, които работодателят дължи по Кодекса на труда.

Така че нашият съвет е наистина работниците да не се съгласяват с отказ от права, защото веднъж разписали по взаимно съгласие, на практика трудно може да бъдат защитени правата им“.

Според подадените сигнали често от бизнеса притискали служителите си да поискат да ползват неплатен отпуск, като подпишат заявление за това. Има и сигнали за фалшифицирани подписи:

„Когато при нас има сигнали, от които да е видно, че работникът не е подписвал документ и е бил оказан натиск върху него, ние ще сигнализираме прокуратурата. Ситуацията е такава, че по-скоро можем да говорим за чести такива случаи в момента“, обясни Дина Христова.

Съветът към хората е да внимават дали се спазват сроковете на предизвестието за освобождаване - ако те се нарушават, се дължи обезщетение, но предизвестието може да изтече и в рамките на отпуск на наетия, който се ползва към момента.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес