Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марин скрил информацията за 85 помилвани престъпници

09 март 2012, 15:09 часа • 7388 прочитания

Няма никаква информация за 85 престъпници, помилвани от бившия вицепрезидент Ангел Марин. В справката на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), с която БГНЕС разполага, помилваните с указ на вицепрезидента са 448 души. В официално оповестената и публикувана от администрацията на президента информация обаче помилваните са 533.


За разликата, т.е. за 85 престъпници, липсва информация и в ГДИН и в Министерство на правосъдието. Така те са били помилвани, без да преминат през дирекцията и ведомството, които отговарят за затворите в България. По закон обаче вицепрезидентът помилва с указ, а изпълнението се възлага на правосъдния министър, така липсата на информация е необяснима. Изводът, който се налага, е, че единствените, които знаят, защо са помилвани тези 85 престъпници, какви престъпления са извършили те и как въобще се е стигнало до това да получат държавната милост, са само бившата президентската двойка Първанов – Марин. Информацията за тях е необходима, защото не е без значение и фактът, че заедно с указите за помилване се опрощават и задълженията на част от осъдените.

Още по-заплетена става ситуацията според информацията, разпространена в медиите, за броя на помилваните, изискана по Закона за достъп до информацията, според която техният брой е 529. За 10 г. бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя глава е подписал укази за помилване на 49 души въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията.

От информацията на ГДИН става ясно, че за периода на мандата си от 22.01.2002г. до 22.01.2012г. от помилваните с указ 448 престъпница, 77 е трябвало да бъдат незабавно освободени – веднага след пристигането на вицепрезидентския указ. Това са тези, които са помилвани с остатъка от наложеното им от съда наказания. Вече стана ясно, че 13 от тях пък не са заслужили тази милост, защото извършили отново престъпление и са влезли пак в затвора. 373 са помилваните с част от наложеното им наказание.

Близо една трета от затворниците, получили милостта на Марин или 197 престъпници е трябвало да лежат в затвора между 11 и 19 години. Следващата по – големина група престъпници, които Ангел Марин помилвал е трябвало да лежат в затвора от 1 до 10 години. Само 14 е трябвало да лежат в затвора от 3 месеца до 1 година. Близо три пъти повече или 39 обаче са били тези с присъда над 20 години затвор. Двама от помилваните затворници пък са излежавали присъда от 30 години затвор. Има и трима, които извършили такива тежки престъпления, че съдът отсъдил да лежат в затвора съответно по 24, 25 и 27 години.

И справката потвърждава информацията, която агенцията публикува през януари, че най – много от помилваните са осъдени убийци. 215 са тези, които излежавали присъди за престъпления против личността, които включват убийството, телесните повреди, отвличането, склоняването към проституция и трафикът на хора. 156 са с присъда за това, че са посегнали на чужда собствеността, , т.е за престъпления против собствеността - кражби, грабежи, присвоявания, измами и т.н . Следващата по мащаби група на осъдени, но помилвани са получили присъди заради това, че са извършили престъпления "престъпления против народното здраве и против околната среда". 9 от помилваните пък имат присъди за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. В тази глава от Наказателния кодекс влизат престъпления като пране на пари и укриване на данъци.

4 от осъдените, но помилвани от Марин са за "престъпления против реда на управлението". Толкова са получили присъда за това, че са нарушили митническия режим на страната. Сред тези, които са получили милостта на Ангел Марин има и осъдени за общоопасно престъпление, за престъпление против правосъдието и дори за военно престъпление.

На 25 януари БГНЕС публикува списък със скандалните помилвания на вицепрезидента. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. Указите издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, пък може да се окажат незаконни, тъй като не са приподписани, както изисква Конституцията. "Указите, които са получавани в ГДИН не са били приподписани от съответния министър на правосъдието". Това се казва в писмен отговор на парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Диана Ковачева казва, че указите, които са получавани в ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) не са били приподписани от съответния министър на правосъдието, а са били "резолирани до ресорния зам.-министър на правосъдието или до главен директор на ГДИН. Същите се изпращат от администрацията на Президента само за изпълнение".

На 7 февруари от официално писмо от администрацията на Президента Росен Плевнелиев до Агенция БГНЕС стана ясно, че бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин.

На 15 февруари НС създаде Анкетна комисия, която ще разследва действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002 – 2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

Временната парламентарна комисия проучва нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за мандата на Първанов и Марин.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес