Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марин си връща ордена заради "словоблудството на Борисов"

13 януари 2012, 17:47 часа • 6573 прочитания

Вицепрезидентът Ангел Марин върна на премиера Бойко Борисов най-високото държавно отличие – орден „Стара планина”, с което беше отличен на 10 януари 2012 г., както и указа за награждаването му.

До скандала се стигна, след изявления на премиера Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда пред министрите, където той изказва учудване – с какво Ангел Марин е заслужил орден „Стара планина”. Стенограмата от заседанието беше публикувана днес на сайта на Министерски съвет и в нея се посочва: „Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден „Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден „Стара планина”. Какви са заслугите? Затова истински се надявам новият президент, а, разбира се, и всеки един от вас, който внася предложение, нека го прецизира. Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент”.

В Народното събрание, където присъстваше на парламентарния контрол, премиерът Борисов отново се извини на семейството на Мирослава Николова за думите, които отправи вчера, както и за репликата за кучето и пържолките. Докато обясняваше за това, че според него кучето, открило трупа на Мирослава, трябва да получи награда, Борисов даде пример: „Когато съм коментирал работата на следовото куче, това е като кучкар – всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин - орден „Стара планина”.

От парламентарната трибуна Борисов отново заяви: „Що се касае за това президентът да даде орден на заместника си, считам, че е абсолютно неправилно, моля да не ме вкарвате отново в някаква интрига. Не отива на президента Първанов да награди своя заместник”, каза Борисов. От Коалиция за България Ангел Найденов коментира: „Казаното от министър-председателя поставя под съмнение легитимността на връченото на вицепрезидента Ангел Марин отличие орден „Стара планина”. Tова не е хрумване на президента, не е просто награда за края на мандата, а е инициатива, споделена и с решение Министерски съвет, и на министър-председателя, който постави под съмнение тази награда. Хубаво е, когато се коментират подобни неща, да се подчертае, че има инициатива на неправителствени организации, която е разгледана в Министерски съвет, има решение на Министерски съвет и предложение до президента за награждаване на вицепрезидента”, каза Найденов. Да не се правят забележки, които поставят под съмнение достойнството на държавните институции, подчерта Найденов.

В съобщение, разпространено от Прессекретариата на държавния глава от името на вицепрезидента Ангел Марин, се посочва: „По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам: С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той, и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги”. Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми.

За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент. Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България”.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес