Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марин Райков: Не може да се диктува на журналистите какво да пишат

24 април 2013, 16:34 часа • 7776 прочитания

Не бих искал да разглеждам този доклад едва ли не като тежко обвинение срещу България, заяви служебният премиер Марин Райков по повод констатациите в доклада на Държавния департамент на САЩ за свободата на медиите в България, предаде БГНЕС.

Това е практика. Всяка година излизат подобни доклади. Този доклад всяка година съдържа определени констатации за почти всяка държава, заяви Марин Райков. Премиерът коментира и публикацията в "Икономист" за накърнената медийна свобода в България. "Въпросът за независимостта на медиите е ключов за мен. За мен този въпрос седи в две посоки - от една страна независимостта на медиите от изпълнителната власт, от съответните институции, от друга страна - независимостта на медиите от съответни непрепоръчителни среди. Когато говорим, че медиите трябва да бъдат независими, те трябва да бъдат независими от институциите, но и от средите, които наричаме непрепоръчителни", коментира ще Райков. "Убеден съм, че винаги може да бъде направено повече", добави той.

"Не може да се диктува на журналисти какво да пишат и каква линия да държат", подчерта премиерът, но добави: "Единственото нещо, за което може да се настоява, е да няма предаване на реакции, които не отговарят на това, което е било. Трябва да има взаимно уважение и диалог и най-важното е, че трябва да има спокойствие".

В годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България определи влошаването на медийната среда заради политически и корпоративен натиск, злоупотребата с подслушването, корупцията и безнаказаността като главните проблеми пред България. "Проблем е влошаването на медийната среда и увеличение на автоцензурата в медиите поради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции", се посочва в доклада.

САЩ подчертават, че се запазват съмнения за корумпирането на медийната среда поради корпоративно и политическо напрежение, комбинирано с нарастващата концентрация собственици на медии, което уврежда плурализма на медиите.

През април Международният борд за изследвания и обмен изтъкна редакторски отклонения и продажбата на информационни идеи като допълнителни големи проблеми за качеството на журналистика в страната. Процесът на медийно обединение продължава с привличането на повече регионални издания от по-големите групи. Печатни и електронни медии бяха критикувани на държавно и международно ниво за липсата на яснота около собствеността и финансирането си, както и за поддаване на икономическо и политическо влияние, се казва още в доклада на Държавния департамент.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес