Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мариела Китова: Агресивното шофиране е социално явление, което е обществено опасно

07 октомври 2016, 13:26 часа • 627 прочитания

Агресивното шофиране е социално явление, което е обществено опасно. Това каза за Радио "Фокус" - Пирин Мариела Китова, координатор на Сдружение „SOS-ПТП“ за Югозападна България. Според нея е необходимо да бъдат въведени строги наказания за постигане на възпитателен и поправителен ефект у нарушителите. Тя уточни, че агресията на водача се нуждае от по-задълбочено изследване и оценка, която да способства моделирането на мерки за нейното противодействие.

Китова посочи, че по своята същност агресията е проявление на безотговорно, лекомислено и пренебрежително поведение спрямо обществото и за да се изкорени агресивното шофиране е наложително да се въведат комплексни и всеобхватни мерки.

По думите й примерът и възпитанието в семейството, както и образованието в училище като основен източник за изграждане на социално отговорна ценностна система, са базисните фактори за ограничаване на агресивното поведение в последствие. Според Китова провеждането на тестове за агресия на курсистите по време на обучението за придобиване на свидетелство за управление на моторни превозни средства също ще има положителен превантивен ефект и ще съдейства за създаването на „профил на агресивния водач“ и съответно механизми за преодоляване на този тип поведение.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес