Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова проверявала 34-етажния "Златен век", от общината си правели oглушки

29 март 2019, 18:00 часа • 7621 прочитания

12 890 жалби на граждани до омбудсмана, 24 634 души изслушани в приемните на институцията, 36 892 души, потърсили съдействие от институцията, 11 законодателни инициативи, 30 кръгли маси пр. са само част от свършеното от омбудсмана през 2018 г., доклад от 380 страници, за което бе внесен в парламента.

Проблемите на хората растат, стават все повече и имат нужда от институция, която не просто да ги утешава, а да решава техните проблеми, коментира Мая Манолова.

Жалбите на граждани срещу свръхзастрояването, срещу застрояване в зелени площи, изграждане на небостъргачи стават все повече и това се отразява на усилията, които полагаме в тази сфера, съобщи омбудсманът Мая Манолова при представянето на Годишния доклад на институцията за 2018 г. в парламента. Тя каза, че с екипа си е работила по 4 такива жалби на инициативни комитети и граждански инициативи - срещу изграждането на 34-етажния "Златен век", 52-метровата сграда в квартал "Витоша", 55-етажния небостъргач "Парадайс"и 43-етажната сграда върху зелена площ в квартал "Стрелбище".

Предизвикали сме множество проверки по тези конкретни казуси и по част от тях има и конкретни резултати, в непосредствена връзка сме с гражданските комитети, които воюват за своите права и за правото да живеят в чиста и благоприятна околна среда.

Омбудсманът припомни, че за предприетите действия заради повишения обществена интерес, свързан със законността на изграждания 34-етажен "Златен век" даде брифинг по законосъобразността на строителните книжа и съответствието с устройствените планове на София. "Но тъй като очевидно някои политици не са разбрали, някои анализатори от фенклуба на властта - също, през последните дни се правят опити да се внуши, че никоя институция в България не си върши работата, включително омбудсмана, това не е така", изтъкна Манолова. Тя подчерта че институцията е проверила случая, включително съответствието с екологичното законодателство и Устройствения план на София.

Първите две жалби с искане на проверка на законността на изграждането на "Златен век" са постъпили в края на 2017 г. и сме поискали пълна проверка от кмета на столична община, от кмета на район "Лозенец" и директора на ДНСК. Кметът на столична община ни отговаря, че ще предприеме необходимите действия за проверка на строителните книжа в съответното направление архитектура и градоустройство, след което ще ни информира за резултатите, което не е направено, съобщи омбудсманът.

Изводът на директора на ДНСК е че "при проверката не са установени нарушения по отношение на законността на издадените строителни книжа", добави Манолова и уточни, че това е констатация от началото на 2018 г.

След това, няколко месеца по-късно отново сме сезирани от Гражданския комитет по повод т.нар. методически тълкувания или опит за тълкуване на зам.-министър на регионалното министерство, посочи още Манолова и съобщи, че като омбудсман е сезирала компетентните институции, а отговор е получен от МОСВ, които отново твърдят за направена проверка и е според тях не се налагало извършване на оценка на въздействието на околната среда на тази 34-етажна сграда.

За проекта за изграждане на 43-етажната сграда в квартал "Стрелбище" върху градинка с дървета, Мая Манолова съобщи, че в случая съдът се произнася по законността на замяната и решението на Общинския съвет. "Но всъщност по-лесният начин е Общинският съвет да си промени решението, с което допуска замяна, в полза на фирмата, която изгражда този небостъргач. Това е за което с гражданите ще настояваме следващата седмица пред Столичния общински съвет", заяви Манолова.

Най-много са жалбите срещу монополни дружества като топлофикация, колекторски фирми, банки и др. На второ място са жалбите по повод на засегнати социални и трудови права.

Депутатите приеха на първо четене моите предложения за ограничаване свръхправомощията на банките, но ще следя и ще настоявам да станат факт, защото се появиха предложения, които ще обезсмислят предложените от мен текстове, каза Манолова. Тя апелира народните представители да чуят гласа на българските граждани и гласа на ЕК, която ни заплаши с Европейския съд, в случай че не преведем законодателството си в съответствие с европейската директива.

Другият закон, който Мая Манолова е подготвила е, за частния фалит. "Готова съм с проекта. След като приключим законодателните промени срещу банките ще поставим на вниманието на народните представители закона за вечните длъжници в България", добави тя.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес