Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манчестър Сити преодоля Челси и е на финал за ФА Къп

14 април 2013, 19:54 часа • 5143 прочитания

В много атрактивен полуфинал за Купата на Футболната асоциация на Англия, който беше сочен като финал преди финала, "Манчестър Сити" успя да победи с 2:1 "Челси" и да си осигури мач срещу Уигън за трофея.

Мачът започна с натиск на „Манчестър Сити”, като още в 5-тата минута шампионите на Англия можеха да вкарат гол – след неточен удар на Гарет Бари топката стигна до Серхио Агуеро, който хитро я цъкна в долния десен ъгъл, но Петер Чех реагира с феноменален рефлекс и спаси сигурен гол. Последваха и две-три опасни влизания на скорост на Агуеро, но ударите му винаги бяха блокирани в последния момент от защитнци на „Челси”.

Постепенно обаче „Челси” поизравни играта и в 20-тата минута можеше да поведе, след като Костел Пантилимон излезе много неразчетено при едно центриране и Демба Ба с глава го прехвърли, но Венсан Компани изчисти на голлинията.

В 34-тата минута „Манчестър Сити” поведе. Тогава халфовата линия на „Челси” позволи на Яя Туре да набере скорост и да се вклини отдясно, халфът пусна перфектен пас в центъра към Агуеро, който с едно докосване изведе Самир Насри. Французинът с малко късмет премина през Райън Бертранд след рикошет и от четири-пет метра сам срещу Чех вкара без проблем – 0:1.

Само четири минути по-късно незнайно как „Сити” не вкара втори гол. „Челси” отново увиснаха в центъра след страхотна атака на „гражданите” с много подавания, като отново Агуеро беше спрян в последния момент от Чех, а после добавката на Джеймс Милнър отиде в аржентинеца на празна врата, но той беше в засада, а и кълбото отскочи в обятията на Чех.

В последната минута на полувремето четирима играчи на „Сити” излязоха срещу един защитник на „Челси”, но Милнър не подаде както трябва и Чех се намеси, а след това Венсан Компани не уцели вратата.

Едва що започнало второто полувреме и „Манчестър Сити” вкара втори гол. В 47-та минута Серхио Агуеро се измъкна от Бранислав Иванович със страхотно завъртане в наказателното поле и с глава прехвърли по брилянтен начин Петер Чех – 0:2.

„Челси” изглеждаха в пълен шок и на два пъти „Сити” направиха контраатака с числено превъзходство, но не успяха при последния пас да направят както трябва нещата.

Положението ставаше доста зле и Рафаел Бенитес се принуди да вкара в игра Фернандо Торес. Със самото влизане на испанеца последва дълъг пас на Давид Луис към Демба Ба, чернокожият нападател се измъкна в наказателното поле и със страхотен ножичен удар закова топката в долния десен ъгъл на Пантилимон – 1:2.

Голът буквално стъписа „Сити” и само за три минути „Челси” направи две много чисти положения. И двете дойдоха от Еден Азар, който в първия случай успя да намери Хуан Мата сам срещу Пантилимон, но вратарят излезе навреме и скочи точно в краката на испанеца, за да избие. Последва влизане отдясно на Азар, който излъга много елементарно Компани на аутлинията, подаде на Демба Ба и неговият шут отиде право в гърдите на Пантилимон – иначе резултатът щеше да е изравнен.

Тази криза в играта на „Сити” обаче беше бързо преодоляна, макар „Челси” да натискаше бясно. Заради това лондончани бяха уязвими за контраатаката на „Сити” и десет минути преди края Яя Туре влезе много мощно в центъра, но беше чукнат през краката и стреля неточно, като дори не беше даден фаул.

В 85-тата минута Фернандо Торес се измъкна сам срещу Панталимон, но Венсан Компани успя да го задържи за фланелката и да не му даде шанс да стреля, което не бе видяно от съдията – иначе това беше чиста дузпа.

В последната минута на срещата Туре се измъкна на аутлинията и върна чудесно към Кун Агуеро, но той не успя да засече хубаво и изпусна топката в аут. Това се оказа и последната възможност в срещата, което позволи на "Сити" да се класира на финал в турнира.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес