Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малките автошколи не могат да покрият новите изисквания

04 февруари 2021, 11:00 часа • 2279 прочитания

„Не сме в толкова тежка ситуация като ресторантьорите, можем на 50 на сто да използваме залите за обучение, провеждаме обученията си“, коментира пред БНР Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

„Наблюдава се по-голямо желание на хора на по-висока възраст да идват да се записват за кандидат шофьори, заради страха да се возят в обществения транспорт. Но ние имаме забележки към Наредбата за обучение на бъдещите шофьори - разбираме, че тя скоро ще бъде разписана, а тя не е обсъдена с бранша – а там има текстове, които няма да подпомогнат обучението, а само ще натоварят икономически бранша. Това касае семейните фирми в малките населени места, няма да могат да покрият тези условия, ще трябва да прекратят този вид дейност", каза още Маринов.

Той допълни още за спорната наредба:

"Изискванията са твърде високи – трябва да има регистрация на кабинета като учебен към Службата по трудова медицина, което струва около пет хиляди лева, хората не могат да си го позволят, това ще повиши и цената на курса. В учебната документация има теми за обучение, които са безсмислени, а в същото време не е заложено обучение за новите модели автомобили и новите системи в тях – все пак има много новости, хората си купуват нови коли, а ние няма как да ги обучаваме. В Наредбата се разписват текстове, които ще облагодетелстват само определени големи фирми и школи".

Това смята още специалистът и допълни, че в документа има и добри неща, но те трябва да се обсъдят с бранша.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес