Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският Самуил 30 пъти по-скъп от нашия

10 юни 2015, 10:44 часа • 12731 прочитания

Паметникът на Цар Самуил в Скопие струва 1,5 милиона евро, което е точно 30 пъти повече от стойността на българската статуя, предизвикала вълна от спорове последните дни.

Именно по този случай македонското издание "ПлусИнфо" излезе със заглавие "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!".

Директорът на Историческия музей проф. Божидар Димитров заяви, че в Македония има и по-скъпи паметници като този на Александър Македонски, който струва 16 милиона евро, предаде Стандарт нюз.

„За сравнение – този на Кан Крум в Пловдив струва 400 хиляди лева", изтъкна проф. Димитров.

„Това може да бъде обяснено с думата „корупция". Тези хора в Скопие дават непрекъснато доказателства, че са българи. И това, че са толкова корумпирани, също е едно доказателство", заяви той.

„Един български владетел трябва да има по-класически и изчистен образ. Мисля, че това е нормалният начин. На мен и на голяма част от българските граждани им харесва". Така коментира българския паметник лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред бТВ.

Статуята породи редица коментари заради мястото, на което е поставен, вида му и отразяващите светлина очи.

„Имаме странното качество да оплюваме всичко. Какво не им харесва? Аргументи най-различни, глупави. Къде да бъде поставен? В краен квартал да го нарежат с флексове ли?", попита Каракачанов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес