Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония скочи обидена срещу "славомакедонци"

19 ноември 2012, 12:15 часа • 13438 прочитания

Македонският президент Георге Иванов поиска среща с ръководителя на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав с цел да изрази несъгласието си с неговото изявление пред ЕП, в което нарече македондците "славомакедонци", пише днес македонският вестник “Вечер”.

Иванов ще поиска от Орав публично да се извини и да изрази уважение към основния принцип на самоопределение.

Изданието посочва, че правителството също е изразило несъгласие с изявлението на Орав. Властите в Скопие са заявили, че това не помага за решаване на спора за името с Гърция.

„Ако това е нечия идея за различно отношение на определени представители на ЕК в един момент да се харесат на нас като ползват думата „македонски”, а в друг момент на нашите съседи, ползвайки определението „славомакедонци”, трябва да е ясно, че това не допринася за решаване на открития въпрос”, се казва в съобщение на македонското правителство.

В периода, в който с голям оптимизъм се очаква срещата на Европейския съвет през декември, на която Македония очаква да получи дата за преговори с ЕС, както съобщи и еврокомисарят Щефан Фюле, от Брюксел поляха страната със студен душ, пише и македонският вестник ”Дневник”.

„След като Македония спечели дипломатическата битка и в доклада на ЕК беше върнато определението „македонски”, посланик на ЕС нарече народа „славомакедонци”. Времето на това определение е преди новия кръг на преговори за името в Ню Йорк. Според дипломати това е бомба със закъснител за името”, пише вестникът.

„Изказването на Орав не е случайно, напротив - лесно може да бъде анонс за това което ще съдържа пакетът на Фюле, който го нарече „решаване на спора за името в ранен етап”. Ако приемем идеята на Фюле, това означава, че сме съгласни с промяната името да стане условие за членство в ЕС. Ако тръгнем по този път, съвсем неизвестно е какво би ни се случило и какви предложения може да се поставят на масата (Северна, Горна, Нова), което не съответства на определението за идентичността ни. В такива условия инцидентът с Орав като че ли начертава цялата идея”, заявил македонският дипломат Ристо Никовски.

Изданието посочва, че Орав не е единственият, който употребявал думата „славомакедонци”. Тази дума, която в Македония се смята за обидна, беше употребена през последните десет години от европейския дипломат Хавиер Солана, евродепутата Георгиос Шацимаркакис, бившия председател на Съвета на Европа Валтер Швимер.

Посланикът на ЕС в петък употреби думата „славомакедонци” четири пъти, отнасяйки я към македонския народ. Орав беше внимателен и при ползването на името на страната и често наричаше властта "правителството в Скопие", допълва изданието.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес