Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майките: Протестът е на всички българи, не ни упреквайте (СНИМКИ, ВИДЕО)

07 ноември 2018, 18:47 часа • 4421 прочитания

“Този протест е на всички българи и ние няма да благодарим на този, който ни подкрепя”. С тези думи започна ден ХVII от протестите на майките на деца с увреждания с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Actualno.com.

“По-скоро ние ще отправим упрек към онези, които не са тук. Валери Симеонов обиди майките като цяло. Това е безумие”, категорични бяха майките, които посочиха, че властимащите “въобще не ги отбелязват” и проявяват безпрецедентна наглост.

Протестиращите заявиха, че днес е особен ден по две причини, тъй като се навършват 30 дни от убийството на журналистката Виктория Маринова, която подкрепяше инициативата “Ситемата ни убива”. Майките казаха, че и родители в Русе също излизат на протест заради мръсния въздух в града, който дишат децата им.

Стана ясно, че за петък в София се планира автомобилно шествие, което да се включи в акцията с искане заместник министър-председателят да напусне поста си.

“Не чакайте на нас да решим всички житейски проблеми на тая държава. Не ни упреквайте! Нека да свършим работата за хората с увреждания, не можем всичко накуп”, поясниха още майките пред събралите се граждани.

Тази вечер протести се очакват и в още градове на страната.

Припомняме, че изявлението на Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки отключи масово недоволство. След заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество на 16 октомври, заместник-министър председателят коментира, че "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях".

Дни по-късно и след проведен коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", Симеонов поднесе извинения към майките. Те обаче не му вярват и продължават с протестите, в които настояват вицепремиерът да напусне поста си в правителството.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес