Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

04 октомври 2018, 16:30 часа • 2987 прочитания

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев.

Майките заявиха, че почват ефективни протестни действия.

При напускането на залата майките на деца с увреждания обявиха, че даденият от тях срок за изготвяне на нов закон е изтекъл на 1 октомври и досега няма свършено нищо конкретно по реформата в сектора. Те допълниха, че са свидетели на "лъжи до безкрай" и няма смисъл да присъстват на подобна среща.

Част от тях останаха обидени от изказвания на присъстващи на срещата, че проявяват политически пристрастия. Според майките се прави опит политическите игри да се пренесат на техен гръб, което те нямали до позволят.

До напрежението се стигна, след като социалният министър Бисер Петков заяви, че със сигурност Законът за хората с увреждания няма да бъде гласуван в Народното събрание през октомври, след като беше изтеглен за поредна доработка. Отговорът на майките беше, че слушат едно и също нещо месеци наред. Петков потвърди, че догодина ще бъдат отпуснати допълнителни 150 млн. лв. за хората с увреждания. 

"Това е значителен, незапомнен ръст в бюджета за тази политика", обобщи Петков.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев добави, че до края на март 2019 г. трябва да бъде разработени стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания. Той поясни, че в бюджета на здравната каса за следващата година се предвижда изменения, с които финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов уточни, че правителството не трябва да се ограничава в помощта само със заложените допълнително 150 млн. лв., а да помогне цялостно за решаването на проблемите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес