Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мая Манолова: Сред хората цари смут и притеснение с изтичането на личните данни

26 юли 2019, 09:00 часа • 7102 прочитания

Сред хората цари смут и притеснение с изтичането на личните данни. Това заяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ вратата е направо открехната или широко отворена, след като е възможно да бъдат пробити данните на една от най-големите системи.

Бих предложила да се организира един външен одит, да се направи стрест тест на системите, които касаят българските граждани, каза Манолова. В момента отново се опитват да избягат от отговорност, като не казват цялата истина. Това е удар срещу националната сигурност и правата на българските граждани, убедена е Мая Манолова.

Тя провери в студиото на "Здравей, България" дали има публично разкрити нейни лични данни чрез приложението на НАП. И се оказа, че има. Омбудсманът обаче посочи, че личните данни на публичните фигури като политици например са обществено достояние.

Изборът на нов главен прокурор

Прекалено се политизира изборът на един висш магистрат, какъвто безспорно е главният прокурор, заяви Манолова по повод номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за обвинител номер едно. Аз бих коментирала лично след като политиците спрат да го правят, категорична бе още Мая Манолова.

Ще се кандидатира ли за кмет на София?

Манолова каза, че управляващите полагат усилия да я амбицират да се кандидатира за кмет на столицата. Решението ще бъде мое и опитите за сплашване няма да успеят. Показала съм, че не се страхувам и решенията ги взимам аз. Ако се кандидатирам, това ще стане с подкрепата на гражданите, отбеляза Манолова и поздрави неправителствената организация "Спаси София" за това, че първа е издигнала кандидат за градоначалник в лицето на Борис Бонев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес