Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мая Манолова: Депутатите имат време да приемат и добри текстове в Избирателния кодекс

24 април 2016, 20:07 часа • 666 прочитания

Има време да се приемат и добри поправки в Избирателния кодекс (ИК). Надявам се, че през Страстната седмица (следващата седмица) парламентът ще приеме добри неща.

Това обяви омбудсманът Мая Манолова.

Сега действащия Кодекс беше приет от комисия, на която Манолова като депутат от БСП беше председател, но в момента като омбудсман не желае да го коментира, тъй като това е „най-политическия закон”, каза още тя в предаването "120 минути".

Манолова обеща да направи своя коментар, следа като бъдат окончателно приети всички текстове от Кодекса и след консултации с президента Росен Плевнелиев. Тя ще поиска и среща с премиера Бойко Борисов.

Тя обяви още, че в качеството на омбудсман би се намесила само ако има нарушени права на гражданите.

Припомняме, че днес (24.04.2016 г.) българите в чужбина разпространиха петиция и отворено писмо до медиите, чрез което се обръщат към българските политици във връзка с измененията на Изборния кодекс, който ограничава правото им на глас.

В писмото си сънародниците ни споделят още, че са огорчени от факта, че с новите промени няма да могат да гласуват извън дипломатическите представителства в съответната страна. По техни данни около 80 000 българи в чужбина няма да имат възможност да отидат до урните, ако настоящият закон остане в сила.

А иначе в ефира на bTV Мая Манолова даде отчет за кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо". Тя съобщи, че са събрани близо 380 хил. лв. до вчера (23.04.2016 г.). Идеята на инициативата, която е на Манолова, е празникът да бъде почувстван и от възрастните хора, чиито пенсии са малко над прага от 300 лева и така са лишени от възможността за допълнителен бонус от държавата за Възкресение Христово.

Средства ще се събират още два дни и Манолова призова бизнеса, а и всички хора да са активни. Дарения могат да се правят на есемес с номер 1255 и на банкови сметки, които са публикувани на сайта на омбудсмана и на този на БЧК.

Със събраните средства ще бъдат закупени ваучери, с които възрастните ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна.

Сумата, която ще получи всеки от възрастните с пенсия малко над 300 лв., ще зависи от това каква сума е събрана в неговия регион, уточни още омбудсманът.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес