Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магистратите ще могат да напуснат системата дори при дисциплинарно производство

31 януари 2017, 13:41 часа • 993 прочитания

Дисциплинарното производство срещу магистрат не може да го превръща в роб на системата и той има право да я напусне, ако подаде оставка. Това реши единодушно Конституционният съд (КС) и така отмени чл. 166, ал. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), предаде "Правен свят".

Разпоредбата на чл. 166, ал. 3 от ЗСВ гласи: "Съдия, прокурор или следовател не може да бъде освободен от длъжност по чл. 165, ал. 1, т. 2 (бел. ред. - оставка), ако срещу него е образувано дисциплинарно производство, до приключване на производството".

Забраната беше въведена през 2009 година. Преди това, с подаването на оставка магистратите, които бяха заплашени от дисциплинарно уволнение, не само, че се спасяваха от наказание, но и си тръгваха от съдебната власт със заплатите за прослужено време. Първата редакция на разпоредбата за забрана предвиждаше, че магистратът не може да напусне системата, ако срещу него е образувано дисциплинарно производство за уволнение. След това беше изменена и всяка дисциплинарка стана пречка за освобождаване от длъжност на съдия, прокурор или следовател по негово желание.

Конституционният съд е приел, че подобно закрепостяване на магистратите нарушава правото им труд и е недопустимо, още повече, че те са хора, изпълняващи отговорна публична функция. Що се отнася до обезщетението, което се полага при напускане на системата и дали съдия, прокурор или следовател пред уволнение има право на него, КС приема, че то е въпрос, който трябва да бъде уреден с промени в закона.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес