Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магистрати се усъмниха за тайната на вота при електронното гласуване за ВСС

17 ноември 2016, 07:30 часа • 1162 прочитания

Магистрати, тествали електронното гласуване за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), са изразили притеснение, че тайната на вота може да се разкрие.

От сряда ВСС провежда експериментално гласуване с новия софтуер, чрез който всеки магистрат трябва да получи право на глас и да се ликвидира сегашната система - чрез делегати от всеки съд, прокуратура и следствие.

Според правилата на ВСС всички магистрати получават плик с уникален адрес и код за гласуване. Системата работи онлайн. Тези пликове се получават от административните ръководители по места срещу подпис. Част от магистратите обаче се притесняват, че се подписват срещу плик с конкретен номер и така може да се разкрие тайната на вота и така става ясно кой какъв код е получил. Според ВСС не е възможно да се проследи кой глас откъде е дошъл. Все още не е ясно дали процедурата с пликовете ще бъде променена. При експерименталното гласуване от някои места са сигнализирали, че нямат достъп до системата, пише в. "Сега".

Електронният вот трябва да се приложи догодина при избор на следващия състав на ВСС. Преди това обаче прокурорите ще я ползват, за да изберат нов член на съвета на мястото на покойния Камен Ситнилски.

"Хубавото на тази система е, че самото гласуване е толкова просто, колкото да си отвориш електронната поща и да си я провериш. Всеки съдия, прокурор и следовател получава едно листче с интернет адрес и с парола и в деня на избора от 9 до 18 ч. следва да въведе интернет адреса, след това да въведе персоналния код, което е парола, и тогава той вижда на екрана кандидатите за съответния избор", заяви пред БНТ Румен Георгиев, който отговаря за тази система. Според него системата не допуска нарушения на закона, не е възможно да се гласува за повече хора, отколкото е необходимо.

"След като се маркират съответните имена на кандидати, се натиска копчето "гласувай" и гласът е отчетен. Системата гарантира тайната на вота, защото човек може да гласува отвсякъде по интернет. След като приключи гласуването, системата не записва по никакъв начин от кой интернет адрес и с каква парола по какъв начин е гласувано", твърди Георгиев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес