Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магистрати и съдебни служители се обучават със средства на ЕС

27 май 2013, 10:36 часа • 17901 прочитания

От 2 септември 2013 г. общо 500 магистрати и съдебни служители започват курсове по английски, френски, немски и испански език за напреднали .Тази възможност се осигурява по проект "„Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение” от Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Още от зимата на 2012 г. магистрати и съдебни служители се обучават по специализирани теми от европейското право в съдебните школи на Франция, Испания, Италия, Португалия, Румъния, Белгия, Германия и Люксембург. До момента са преминали обучение 46 магистрати и 42 съдебни служители, като общият брой ще  достигне - 140 магистрати и 60 съдебни служители.
Освен това по проекта се предвижда обучение на 250 съдебни служители в България с оглед повишаване на тяхната квалификация в области като : организация на административното обслужване, превенция на корупционния риск, ефективно управление на човешките ресурси и съвременни подходи в управлението на съдебната администрация.

Бенефициент по проекта е Националният институт на правосъдието (НИП). НИП е публична институция за обучение на кадрите в съдебната система. Основната цел на Института е подобряване ефективността на правораздаването чрез качествено професионално обучение и повишаване на квалификацията на магистратите и съдебните служители, както и събиране, обработване и разпространяване на информация за нуждите на обучението и осъществяване функциите на Европейски документационен център.


Официалното представяне на проекта и етапите на развитие е на 28 май в хотел „Глория палас”. Гости ще бъдат служебният министър на правосъдието, г-н Драгомир Йорданов и ръководителят на УО на ОПАК, г-жа Моника Димитрова-Бийчър, както и членове на ВСС, представители на съдебната система, изпълнителната власт, дипломати и журналисти.

Осъществяването на проекта има трайно въздействие върху ежедневната работа на българските магистрати и съдебни служители в областта на европейското право и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес