Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

М. Тодорова: Съдебната власт е заложник на собственото си лошо управление

16 март 2013, 14:04 часа • 4705 прочитания

Съдебната власт е заложник на собственото си лошо управление, заяви бившият председател на Съюза на съдиите съдия Мирослава Тодорова, съобщи БГНЕС.

Съдии и представители на неправителствения сектор се събраха днес, за да обсъдят проблемите на съдебната система и начините за тяхното решаване. Административните ръководители имат много сериозна власт неформално да влияят на кариерната съдба на съдиите и хода на делата, коментира съдия Мирослава Тодорова по време на дебата. Тя е убедена, че на входа за влизане в съдебната система трябва да има гаранции, че хората, които стават част от системата, са хора с голям потенциал за развитие - хора, които са почтени, умни и грамотни. След като веднъж се прекрачи прага на съдебната система, е много важно каква ще им бъде кариерната съдба. Не трябва да има политическа и икономическа зависимост, кадровият орган трябва да е свободен от зависимост, подчерта съдия Мирослава Тодорова.

В хода на дебата се чуха и различни гледни точки за това дали трябва да има парламентарна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и според съдия Мирослава Тодорова има нужда от такава квота. "Аз съм съгласна, че политическата квота за членовете на ВСС е една от ефективните мерки да не се капсулира системата, но гражданите сме оставили Народното събрание да провежда такъв избор на членовете на ВСС, който не им дава никаква легитимност.

През миналата година направихме опит състезанието да не бъде с белязани коне и гражданските организации внесохме предложения за членове на ВСС от парламентарната квота", коментира съдия Тодорова. Според нея ще има значение, ако Законът за съдебната власт се промени, така че да направи по-публичен процеса, при който партиите стигат до определени кандидати. Именно политическата квота би трябвало да бъде обществената квота във ВСС, смята тя.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес