Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Логопед: Децата не трябва да бъдат излагани на влиянието на чужди езици, преди да усвоят основите на майчиния

11 март 2019, 12:07 часа • 3598 прочитания

Децата не трябва да бъдат излагани на влиянието на чужди езици, преди да усвоят основите на майчиния език. Това каза в Радио „Фокус“ – Варна логопедът Жени Пенева. Според специалиста гледането на чуждоезични филми, видеа и слушането на чуждоезични детски песнички, може да повлияе върху правилното развитие на родната реч.

"По-скоро родителите трябва да наблягат на общуването с децата на майчин език и то по правилен начин. В никакъв случай не казвам, че родителите трябва да станат като едни учители-логопеди, но поне да дават правилните речеви модели на децата и то на майчин език. И да избягват прекаленото насочване, в тази крехка възраст от 2-3 до 4 години, на усвояване на някакъв друг език. Макар, че чуждият език е някакво богатство, но по-нататък след като се усвоят основните правила, граматически и изобщо на майчиния език, тогава може да се пристъпи към изучаване му", посъветва Жени Пенева.

Тя посочи, че в образователните програми на децата, все по-често се изучава и например английски още в началните часове. Жени Пенева обясни, че различните езикови системи объркват децата изключително много, което понякога води до смесването на думи от другия език с родния. По думите й подобни проблеми съществуват и при двуезичните семейства, където децата са обучавани на майчиния за тях език, като например руски, арменски, турски и други, и едновременно са принудени да общуват и на български език.

"Може да се изучава чужд език, но след като се усвои и писмения майчин език, българския, защото много често се получава в първи клас децата, едновременно с усвояването на графемите на българския език, усвояват и графемите на английски, например. Общо взето това е влиянието и прекаленото гледане на чуждоезикови модели не води до правилно развитие на езика на децата", каза още логопедът. Тя препоръча на родителите да заложат на четенето на приказки, стихотворения и песни на български език, като провокират децата си да преразказват чутото, с цел да се развие тяхното разсъждения още преди навлизането в училищна възраст.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес